Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis
Betaal met o.a. iDeal, Klarna en Paypal
Verzendkosten €5,95 - GRATIS verzending boven €75
Cadeaubon kopen
0
Review Logo9,8 @ Kiyoh
0
Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis
Betaal met o.a. iDeal, Klarna en Paypal
Verzendkosten €5,95 - GRATIS verzending boven €75

Door Sytske, 8 januari 2024

Het belang van een proeflapje breien of haken

Breien en haken zijn prachtige hobby's die creativiteit en ontspanning combineren. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt, een proeflapje is een essentieel onderdeel van elk brei- of haakproject. In deze blogpost zullen we bespreken waarom een proeflapje belangrijk is, hoe je er een maakt en hoe het je kan helpen bij het bereiken van het gewenste resultaat. Lees verder om meer te weten te komen over het belang van een proeflapje bij breien en haken.

Wat is een proeflapje?

Een proeflapje is een klein stukje brei- of haakwerk dat je maakt voordat je aan je eigenlijke project begint. Het dient als een test om de juiste maat, stekenverhouding en textuur te bepalen.

Je hebt vast wel eens in een patroon zien staan:

Stekenverhouding 10x10cm: 22 steken x 30 toeren.

Wat betekent dit? Eigenlijk vertelt de ontwerper van het patroon hier mee dat wanneer je 22 steken in 10 cm breit of haakt, je exact de goede breedte krijgt voor je project. Het aantal toeren bepaald de hoogte van je werk.

Heb je wel eens een kledingstuk gehaakt of gebreid dat, toen het af was, helemaal niet paste terwijl je wel de goede confectiemaat had gekozen? De kans is dan heel groot dat jouw stekenverhouding niet overeen kwam met die van de ontwerper. 

Het kan immers zo zijn dat de ontwerper van een patroon een hele andere manier van breien/ haken heeft dan jij. Dat kan zo een paar steken per 10cm schelen. Op een hele trui kan dat zomaar gaan om enkele cm's!

Hou daarom nooit teveel vast aan de aanbevolen naalddikte. Dit is slechts een richtlijn en de maat waarop de ontwerper zijn patroon gemaakt heeft. Dit kan voor jou een hele andere naalddikte zijn!

 

Waarom is een proeflapje belangrijk?

 Hier zijn een paar redenen waarom een proeflapje belangrijk is:

 

1. Maat en pasvorm: Door een proeflapje te maken, kun je controleren of je de juiste naalddikte en garen hebt gekozen om de gewenste maat en pasvorm te bereiken. Het voorkomt dat je project te groot of te klein uitvalt.

 

2. Stekenverhouding: Elk brei- of haakpatroon heeft een specifieke stekenverhouding, wat betekent dat je een bepaald aantal steken en rijen per inch of centimeter moet hebben. Een proeflapje helpt je om te controleren of je de juiste stekenverhouding hebt en stelt je in staat om eventuele aanpassingen te maken voordat je aan je project begint.

 

3. Textuur en uiterlijk: Een proeflapje geeft je de mogelijkheid om te zien hoe het garen eruitziet en aanvoelt in het patroon dat je wilt gebruiken. Het helpt je om de juiste keuze te maken voor het gewenste uiterlijk en de textuur van je project.

 

Hoe maak je een proeflapje?

Het maken van een proeflapje is eenvoudig en vereist slechts een kleine hoeveelheid garen en de juiste naalddikte. Volg deze stappen om een proeflapje te maken:

 

1. Kies het garen en de naalddikte die in het patroon worden aanbevolen.

 

2. Brei of haak een vierkant of rechthoekig stuk met de gewenste steek of steekpatroon. Maak je proeflapje niet te klein. Als de stekenverhouding weergegeven wordt in 10x10cm, maak je proeflapje dan minimaal 15x15cm. Door het lapje wat groter te maken kun je mooi middenin het lapje meten en heb je geen last van wiebelige kantsteken.

Als het patroon is geschreven voor een rondbreinaald, brei dan ook je proeflapje in het rond. De steekverhouding kan namelijk anders zijn bij rondbreien of heen en weer op rechte pennen.

 

3. Maak een notitie bij je proeflapje op welke naalddikte je proeflapje gemaakt is en welke naalden je er voor gebruikte. Ervaren handwerkers hebben vaak een uitgebreide collectie naalden en het maakt verschil of je je lapje met houten naalden maakte of met metaal. (Hout breit en haakt vaak iets stroever)

Tip: maak je notitieblaadje vast aan je lapje met een steekmarkeerder, zo heb je er ook in de toekomst nog iets aan.

 

4. Was je proeflapje. Sommige garens hebben de neiging uit te zakken of juist te krimpen bij het wassen. Dit zal natuurlijk ook gebeuren na het wassen van je kleding. Meet je proeflapje daarom pas nadat je het een klein badje gegeven hebt en hebt laten drogen.

 

5. Meet de stekenverhouding door het aantal steken en rijen te tellen binnen een bepaalde afmeting, bijvoorbeeld 10x10 cm.

 

6. Vergelijk de stekenverhouding met de stekenverhouding die in het patroon wordt vermeld. Als je stekenverhouding niet overeenkomt, pas dan de naalddikte aan en maak een nieuw proeflapje.

Tel jij meer steken in 10cm dan het patroon wenst, brei dan je proeflapje nogmaals met een maat groter. Tel je juist minder steken in 10cm dan het patroon wenst, ga dan in naalddikte omlaag. Herhaal dit net zo lang tot je exact de stekenverhouding hebt die in het patroon aangegeven wordt.

 

 

Hoe helpt een proeflapje je bij het bereiken van het gewenste resultaat?

Een proeflapje helpt je om het gewenste resultaat te bereiken door je de mogelijkheid te geven om eventuele aanpassingen te maken voordat je aan je project begint. Als je proeflapje te strak of te los is, kun je de naalddikte aanpassen om de stekenverhouding te corrigeren. Dit zorgt ervoor dat je project de juiste maat en pasvorm heeft.

 

Daarnaast geeft een proeflapje je ook de kans om te experimenteren met verschillende garens en stekenpatronen. Je kunt zien hoe het garen eruitziet en aanvoelt in het patroon en beslissen of het de gewenste textuur en uiterlijk heeft.

 

Conclusie:

Een proeflapje is een onmisbaar hulpmiddel bij breien en haken. Het helpt je om de juiste maat, stekenverhouding en textuur te bepalen voordat je aan je project begint. Door een proeflapje te maken, kun je eventuele aanpassingen maken en het gewenste resultaat bereiken. Het voorkomt dat je project te groot of te klein uitvalt en zorgt ervoor dat het de gewenste maat en pasvorm heeft.

Dus, voordat je enthousiast begint aan je brei- of haakproject, neem de tijd om een proeflapje te maken. Het is een kleine investering in tijd en garen, maar het zal je helpen om teleurstellingen en frustraties te voorkomen. Bovendien geeft het je de kans om te experimenteren met verschillende garens en stekenpatronen, zodat je het gewenste uiterlijk en de textuur van je project kunt bereiken.

Waar wacht je nog op? Pak je garen en naalden en maak een proeflapje voordat je aan je volgende brei- of haakavontuur begint. Je zult er geen spijt van krijgen!

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »